Barking deer

v thajštině: เก้ง

binomický Název: Muntiacus Muntjak, Eberhard August Wilhelm von Zimmermann, 1780

Indický Muntjac (muntiacus Muntjak), nazývaný také červený Muntjac, obyčejný muntjac nebo štěkající jelen, je nejpočetnější druhy jelenů muntjac. Má měkké, krátké, nahnědlé nebo šedavé vlasy, někdy s krémovými znaky. Tento druh je všežravý, živí se trávou, ovocem, výhonky, semeny, vejci ptáků i malými zvířaty. Někdy se projevuje i úklidové chování, krmení mršinou. Dává volání podobné štěkání, obvykle při snímání dravce (odtud běžný název pro všechny muntjaky štěkajícího jelena).

samec indického muntjaku má malé, nerozvětvené parohy, které dorůstají délky asi 15 cm. Parohy rostou každoročně z kostnatého stonku na temeni hlavy. Muži jsou extrémně teritoriální a-navzdory jejich malé velikosti-mohou být docela Divocí. Budou mezi sebou bojovat o území pomocí svých parohů nebo svých (nebezpečnějších) kel podobných horních psích zubů a mohou se dokonce bránit proti určitým predátorům, jako jsou psi.

Úvod

Indický muntjac (Muntiacus muntjak) se také běžně nazývá „štěkající jelen“ kvůli zvuku podobnému kůře, který vydává jako poplach, když je přítomno nebezpečí. Nazývá se také „Kakar“. Někdy tyto jeleny budou štěkat hodinu nebo déle. Tento druh je jedním z jedenácti různých druhů muntjaců rozšířených po celé Asii. Indické muntjacs specificky jsou rozšířené po celé jižní Asii, ale jsou jedním z nejméně známých asijských zvířat. Paleontologické důkazy dokazují, že indické muntjaky existují od pozdní pleistocénní epochy nejméně před 12 000 lety. Od té doby, hráli hlavní roli v jižní Asii, loveni pro sport, stejně jako pro jejich maso a kůži. Tato zvířata jsou často lovena na okraji zemědělských oblastí, protože jsou považována za nepříjemnost pro poškození plodin a trhání kůry ze stromů. Toto zvíře je však v jižní Asii stále hojné a od roku 2004 se pohybuje od 140 000 do 150 000 pouze v Indii.

popis

Indický muntjac má krátkou, ale velmi měkkou, hustou, hustou srst, zejména ty, které žijí v chladnějších oblastech. Zbarvení srsti se mění z tmavě hnědé na nažloutlé a šedavě hnědé v závislosti na ročním období. Muntjacsova srst je na hřbetní straně zlatavě opálená a bílá na ventrální straně těla, končetiny jsou tmavě hnědé až červenohnědé a obličej je tmavě hnědý. Uši však mají velmi málo vlasů, které je sotva zakrývají. Samci muntjacs mají parohy, které jsou velmi krátké, asi 1-2 palce, obvykle se skládají pouze ze dvou nebo tří bodů nanejvýš a vyčnívají z dlouhých vlasů pokrytých pedikely na čele. Ženy mají chomáčky kožešiny a malé kostnaté knoflíky, kde jsou parohy umístěny u mužů. Muži mají také mírně protáhlé horní špičáky o palec dlouhé, které se mírně zakřivují směrem ven od rtů a mají schopnost způsobit vážné zranění jiným zvířatům nebo jiným členům populace při projevování agrese. Muži jsou obecně větší než ženy. Délka těla muntjacs se pohybuje od 35-53 v dlouhé a jejich výška se pohybuje od 15-26 v vysoký.

Habitat

indický muntjac patří mezi nejrozšířenější, ale nejméně známé ze všech savců v jižní Asii. Vyskytuje se v Bangladéši, jižní Číně, severovýchodní Indii, Srí Lance, Nepálu, Pákistánu, Kambodži, Vietnamu, Malajském poloostrově, souostroví Riau, Sumatře, ostrově Bangka, Belitungu, Jávě, Bali a Borneu. Tento druh je nejhustěji umístěn v jihovýchodní Asii.

Indický muntjac se nachází v tropických a subtropických listnatých lesích, pastvinách, savanách a křovinatých lesích, stejně jako v kopcovité zemi na svazích Himálaje. Vyskytují se v nadmořských výškách od hladiny moře až po 3000 m n. m. Nikdy se netoulají daleko od vody. Taky, muži mají obvykle své vlastní území,které se může překrývat s územím několika žen, ale ne jiného muže.

strava

Indičtí muntjaci jsou klasifikováni jako všežravci. Jsou považovány za prohlížeče a grazery s dietou skládající se z trávy, břečťanu, pichlavých keřů, nízko rostoucích listů, kůry, větviček, bylin, ovoce, klíčků, semen, jemných výhonků, ptačích vajec a malých teplokrevných zvířat. Indické muntjacs se obvykle nacházejí krmení na okraji lesa nebo v opuštěných mýtinách. Muntjac se nachází v oblasti Nilgiri-Wayand v jižní Indii jsou vždy umístěny ve velkých čajových statcích, protože se živí většinou čajovými semeny. Jejich velké psí zuby pomáhají v procesech získávání a požití jídla.

reprodukce

Indičtí muntjaci jsou polygamní zvířata. Ženy pohlavně dospívají během prvního až druhého roku života. Tyto ženy jsou polyestrální, přičemž každý cyklus trvá asi 14 až 21 dní a estrus trvá 2 dny. Období těhotenství je šest až sedm měsíců a obvykle nesou jednoho potomka najednou, ale někdy produkují dvojčata. Samice obvykle rodí v hustém růstu, takže jsou skryty před zbytkem stáda a dravců. Mladý opouští svou matku asi po šesti měsících, aby si založil vlastní území. Muži často bojují mezi sebou o držení harému žen. Indičtí muntjaci se odlišují od ostatních kopytníků s hladkou špičkou tím, že nevykazují žádné důkazy o konkrétním období rozmnožování v rámci druhu.

chování

jiné než během říje (období páření) a prvních šest měsíců po porodu je dospělý Indický muntjac osamělým zvířetem. Zejména dospělí samci jsou dobře rozmístěni a označení trávy a keřů sekrety z jejich preorbitálních žláz se zdá být zapojeno do získávání a údržby území. Muži získávají území, která označují pachovými značkami, třením svých preorbitálních žláz (umístěných na jejich obličeji, těsně pod očima) na zemi a na stromech, škrábáním kopyt o zem a škrábáním kůry stromů spodními řezáky. Tyto značky vůně umožňují ostatním muntjacům vědět, zda je území obsazeno nebo ne. Muži budou často bojovat mezi sebou o tato území, dostatečná vegetace, a pro primární preferenci nad ženami při páření pomocí krátkých parohů a ještě nebezpečnější zbraně, jejich špičáky. Pokud muž není dostatečně silný, aby získal své vlastní území, stane se s největší pravděpodobností kořistí leoparda nebo jiného dravce. Během doby říje, teritoriální linie jsou dočasně ignorovány a překrývají se, zatímco muži se neustále potulují při hledání vnímavé ženy.

tito jeleni jsou vysoce ostražití tvorové. Když se muntjacs dostane do stresující situace nebo je-li vnímán dravec, začne vydávat zvuk podobný kůře. Štěkání bylo původně považováno za prostředek komunikace mezi jeleny během páření a také za varování. V novějších studiích byl však identifikován jako mechanismus používaný pouze v alarmujících situacích, které mají způsobit, že si dravec uvědomí, že byl detekován a přesunut jinam nebo se odhalit. Štěkací mechanismus se používá častěji, když je viditelnost snížena a může trvat déle než hodinu, pokud jde o jeden incident.

Muntjacs vykazují denní i noční.

genetika

samice indického muntjacu je savec s nejnižším zaznamenaným diploidním počtem chromozomů, kde 2n = 6. Samec má diploidní počet 7 chromozomů. Podobný Reevesův Muntjac (Muntiacus reevesi) má ve srovnání diploidní počet 46 chromozomů.

stav ochrany

není ohrožen.

tento článek používá materiál z Wikipedie vydaný pod licencí Creative Commons Attribution-Share-Alike License 3.0. Případné fotografie zobrazené na této stránce mohou nebo nemusí být z Wikipedie, viz podrobnosti o licenci pro fotografie ve foto vedlejších řádcích.

Scientific classification

Kingdom Animalia Phylum Chordata Class Mammalia Order Artiodactyla Family Cervidae Rod Muntiacus druh Muntiacus muntjak

Common names

  • German: Indischer Muntjak
  • English:
    • Barking deer
    • Indian muntjac
    • Indian muntjac
    • obyčejný muntjac
    • Bornean červený Muntjac
    • červený Muntjac
    • jižní červený Muntjac
    • sundaland červený muntjac
  • španělština:
    • Muntíaco of India
    • Muntíaco common
  • francouzština:
    • Muntjac indien
    • Cerf aboyeur
  • italština: Muntjak della Probe
  • Dutch:
    • Indische muntjak
    • het blaffend hert
  • ruština: Индийский мунтжак
  • švédština: Indisk muntjak
  • thajština:
    • เก้ง
    • อีเก้ง

poddruh

  • Muntiacus muntjak annamensis, Cecil Boden Kloss, 1928

    rozsah: Indočína

  • Muntiacus muntjak aureus, Charles Hamilton Smith, 1826

    rozsah: poloostrovní Indie

  • Muntiacus muntjak bancanus, Marcus Ward Lyon, Jr., 1907

    rozsah: Belitung a Bangka ostrovy

  • Muntiacus muntjak curvostylis, John Edward Gray, 1872

    rozsah: Thajsko

  • Muntiacus muntjak grandicornis, Richard Lydekker, 1904

    obecný název: barmský muntjac

    rozsah: Barma

  • Muntiacus muntjak malabaricus, Richard Lydekker, 1915

    rozsah: Jižní Indie a Srí Lanka

  • Muntiacus muntjak montanus, Herbert Christopher Robinson & Cecil Boden Kloss, 1918

    obecný název: Mountain muntjac

    rozsah: Sumatra

  • Muntiacus muntjak muntjak, Eberhard August Wilhelm von Zimmermann, 1780

    obecný název: Javan muntjac

    rozsah: Jáva a Jižní Sumatra

  • Muntiacus muntjak nainggolani, Henri Jacob Victor Sody, 1932

    rozsah: ostrovy Bali a Lombok

  • Muntiacus muntjak nigripes, Glover Morrill Allen, 1930

    obecný název: černonohý, černonohý muntjac

    rozsah: Vietnam a ostrov Hainan

  • Muntiacus muntjak peninsulae, Richard Lydekker, 1915

    rozsah: Malajsie

  • Muntiacus muntjak pleicharicus, Jacob Herman Frederik Kohlbrugge, 1896

    rozsah: Jižní Borneo

  • Muntiacus muntjak robinsoni, Richard Lydekker, 1915

    rozsah: Ostrov Bintan a Ostrovy Lingga

  • Muntiacus muntjak rubidus, Marcus Ward Lyon, Jr., 1911

    rozsah: Severní Borneo

  • Muntiacus muntjak vaginalis, Pieter Boddaert, 1785

    obecný název: severní červený Muntjac

    rozsah: Barma, Thajsko (Khao Yai) do jihozápadní Číny

Synonyma

  • Muntiacus rubidus, Marcus Ward Lyon, Jr. (1911)
  • Muntiacus bancanus, Marcus Ward Lyon, Jr. (1906)
  • Deer pleiharicus, Jacob Herman Frederik Kohlbrugge (1896)
  • Deer moschatus, Henri Marie Ducrotay de Blainville (1816)
  • Deer muntjak, Eberhard August Wilhelm von Zimmermann (1780)

Posted on

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.