två år efter att ha firat sitt sjuttiofemårsdag kommer Houghton Library att ha något annat att fira före dess åttionde: det största renoveringsprojektet i sin historia.

även om en plan för att modernisera biblioteket—Harvards huvudförråd för sällsynta böcker och manuskript (se ”An ’Enchanted Place”, mars-April 2017, sidan 36, på Jubileumsutställningen)—länge har simmerat, stimulerades projektets tidpunkt av en donation av både böcker och pengar från Peter J. Solomon’ 60, MBA. ’63, ordförande och grundare av det eponymous investment-banking-företaget. Den föreslagna konstruktionen centrerar kring tanken på tillgänglighet, både bokstavligt och bildligt. Solomon och Thomas hyra, Fearrington bibliotekarie Houghton Library, hoppas förändringarna kommer att dra fler människor i ett utrymme som ofta känns underutnyttjade.

Solomon sa att som studenter gick han och hans klasskamrater ofta förbi Houghton för att få måltider i den tidigare Freshman Union. ”Vi använde alla Lamont och Widener, men ingen gick någonsin till Houghton.”

när han bestämde sig för var han skulle donera sin samling av barnlitteratur, manuskript och illustrationer, ansåg han Princetons Cotsen Children ’ s Library, Morgan Library & Museum och Metropolitan Museum of Art—men som en tidigare Harvard-övervakare misstänkte han alltid att samlingen skulle hamna i Houghton. År 2017 åtagit han sig att donera det, men med en varning: att Harvard gör några förändringar för att öppna Houghton upp till fler människor. Solomon sa att Houghton sitter på” prime real estate”, men verkar ofta inte som det.

han var ett stort fan av de planer som biblioteket utarbetade som svar, och när Harvard bad om hjälp med att slutföra projektet bestämde han och hans fru att donera en majoritet av de medel som krävs för att slutföra det. ”Och anledningen till att jag inte bara ger dem min samling men ger dem en hel del pengar är att jag inte ville att det skulle vara posthumt”, sa han och skrattade. ”Jag har inga planer på att lämna denna jord, men jag gör inte planeringen. Du vet vad de säger, ’planer är värdelösa; planering är viktigt.'”

Houghtons brick fa portugade kommer inte att förändras, men landskapet direkt framför kommer att genomgå en ansiktslyftning. När man undersökte byggnaden märkte Ann Beha Architects att de ursprungliga ritningarna av Houghtons inträde skilde sig från vad som faktiskt byggdes. Detta, sade Ann Beha, gav dem en känsla av att de kunde utveckla området igen. Där det nu finns en liten trappa och podium—typiskt för georgisk arkitektur—har hennes firma utformat en fullt tillgänglig ingång med mjukt graderade symmetriska gångvägar som möts vid ingångsdörren. Planerna inkluderar också en liten samlingsplats framför biblioteket och en central trappa.

” min satsning är att alla kommer att känna att de kan använda de lutande gångvägarna,” sade Beha i en intervju, ”eftersom det kommer att bli ett naturligt sätt att komma upp till byggnaden.”


en flygvy visar de omdesignade gångvägarna och den nya landskapsarkitekturen framför biblioteket, vilket ger Houghton mer närvaro inom gården.
Rendering artighet av Ann Beha Architects

idag, rullstolsburna måste ange Houghton genom Lamont eller Widener, tillsammans med en Harvard anställd, via en underjordisk tunnel och en personal hiss. Denna fråga var en viktig drivkraft för projektet. ”Vi vill följa både etiska och juridiska komponenter för tillgänglighet”, säger Hyry. ”Men mer än så vill vi vara ett bibliotek som är öppet för alla. Och om du inte kan navigera i en trappa är det en mycket svår sak.”

Houghtons inre spiraltrappa kommer att förbli densamma, men byggnaden får en ny hiss, den första för icke-personalanvändning. Anne-Marie Eze, chef för vetenskapliga och offentliga program, sa att bibliotekarier förväntade sig att det skulle vara svårt att hitta utrymme för en ny hiss. Det visade sig lyckligtvis att en hissaxel var en del av den ursprungliga designen före andra världskriget, vilket gjorde installationen överraskande enkel.

bibliotekets lobby, som har förblivit ungefär densamma sedan starten, kommer också att genomgå vissa förändringar med målet att ”återuppliva” utrymmet. Dess åtta omslutande bokhyllor kommer att ersättas av utställningar som visar några av Houghtons innehav, med föremålen som ändras under hela året. Och att ta bort två av de befintliga bokhyllorna, Hyry sa, låter dagsljuset lysa genom lobbyns två stora fönster. För närvarande lyser det mesta av ljuset ett omklädningsrum på ena sidan och ett kontor på den andra. ”Forskningsbibliotek har en känsla av att vara väldigt mörka, och det är dramatiskt, men ibland, med vårt väder i New England, vill du ta lite ljus in,” Sa Beha. ”Bevarandestandarder har hållit oss mycket fokuserade på att hantera ljus, men jag tror att vi kommer att kunna, när vi studerar alternativen, introducera lite mer dagsljus i utrymmena.”

framtida besökare kommer också att märka ett nytt säkerhetssystem. Nu sitter en vakt vid ett skrivbord i lobbyn, ansvarig för att välkomna och orientera gäster och se till att samlingarna förblir säkra—en kombination av uppgifter Hyry erkänner är inte idealisk. I den nya planen kommer besökare att hälsas av en utsedd anställd—en ny position-och kommer att interagera med säkerhet endast på väg ut, genom en separat utgångsdörr.

”vi vill att du ska komma in i det här biblioteket och tänka,” Jag är någonstans speciell. Det här stället är vackert, det är utsmyckat. Något riktigt viktigt pågår här, ” sa Hyry. ”Vi vill inte att du ska tänka,” Åh, hör jag här? Vi vill att det ska förmedla en känsla av tillhörighet.”

utanför lobbyn kommer kanske den största förändringen till läsrummet-det enda stället forskare kan spendera tid med föremål från samlingen. Personalen sitter mot framsidan av rummet, övervakar det och hjälper forskare. Men som det står är det lite för one-size-fits-all.

” en mycket specifik punkt måste göras”, säger Hyry under en rundtur och viskar för att inte störa dussin eller så människor som gör forskning. ”Detta rum är för högt….Vi vill att utrymmen ska möjliggöra interaktion, och vi vill att vissa platser ska vara tysta. För om du kommer från Frankrike i en vecka för att studera saker du bara kan komma hit, vill du ha en optimal studiemiljö.”

den nya planen delar upp rummet i tre sektioner, så att grupper kan arbeta tillsammans utan att störa dem som föredrar att göra sin forskning i tystnad. Personalen fortsätter att övervaka och arbeta med gästerna, men det kommer att finnas ett separat ljudisolerat inträde och help-desk-område.

en våning under allt detta kommer Houghtons badrum att utökas och göras kodkompatibla. Dess staplar, som ligger i källaren och underkällaren, måste ordnas om under konstruktionen (särskilt under badrummen), med alla böcker noggrant spårade och flyttade.

lyckligtvis kommer nästan hela samlingen att vara tillgänglig för användning i ett tillfälligt hem i Wideners tidskriftsrum. Det är inte en obekant plats för dessa innehav: innan Houghton byggdes, Harvard lagrade dem på samma plats, en gång kallade ”Treasure Room.”

” det finns något som vi tar viss tillfredsställelse från i denna plan,” Hyry sa. ”Det är något av en hemkomst.”

när Keyes Dewitt Metcalf anlände som chef för Harvard University Library och bibliotekarie vid Harvard College Library i September 1937 insåg han snabbt tre saker om universitetets samlingar: de var stora, varierade och inte särskilt välbevarade. Widener (färdigställd 1915) saknade luftkonditionering. Detta skapade en klibbig situation-ibland bokstavligen-för de sällsynta böckerna som finns inom. Bibliotekarier kämpade för att hålla sina samlingar skyddade från vinterns torra värme, sommarens fuktighet och alltmer genomgripande föroreningar från staden.

inom några månader efter hans utnämning lade Metcalf tre förslag framför Harvard Corporation. Den första var för ett separat sällsynt bokbibliotek, anslutet till Widener via tunnel. Den andra var för ett intilliggande bibliotek för studenter. Den tredje var att en lagringsanläggning skulle delas med andra bibliotek. De tre planerna godkändes snabbt och fick hjälp av en donation från Arthur A. Houghton Jr. ’29—själv en boksamlare. Houghton och Lamont anlände i kort ordning; förvaringsinstitutet kom inte fram till 1986.

den torra takten i plangodkännande och finansiering matchades av takten i design och teknik. Houghton valde William G. Perry, mest känd för sin noggranna restaurering av koloniala Williamsburg, som chefsarkitekt. Byggandet påbörjades nästan omedelbart, vilket visade sig vara en stor välsignelse: biblioteket slutfördes strax före attacken på Pearl harbor.

”Houghton Library byggdes ungefär i sista stund där det var möjligt att göra sådant arbete”, skrev Bainbridge Bunting, Ph.D. ’52, i Harvard: An Architectural History. ”Några månader senare skulle brist på material som orsakats av kriget ha gjort byggandet omöjligt; efter kriget skulle kostnaden för material och arbetskraft ha uteslutit ett sådant åtagande av ekonomiska skäl.”Lamont Library, färdigt strax efter kriget, visar hur stor en arkitektonisk skillnad ett halvt decennium kan göra.

för att slutföra det första projektet så snabbt krävde ett stort engagemang från det tidigare Treasure rooms lilla personal. I en Houghton Library Chronicle: 1942-1992, tidigare Houghton bibliotekarie William H. Bond kallade rörelsen av böcker från Widener till sin nya plats ”en gör-det-själv-operation”, där personalen ofta anklagades för att flytta böcker på natten och på helgerna:

denna” hemindustri ” – aspekt av flytten till det nya biblioteket och förberedelserna för dess engagemang, som krävdes av budgetbegränsningar för personalens storlek, lade stora bördor på de inblandade. Samtidigt skapade det en känsla av engagemang och Espirit de corps som har genomsyrat Houghton Library under större delen av dess historia.

Houghtons Espirit de corps kvarstår. På frågan hur, logistiskt, böckerna kommer att flyttas, Hyry såg hjälplöst mot himlen. ”Jag ler för att jag tycker att det är mycket troligt att nästan alla anställda kommer att behöva flytta något någon gång”, sa han med ett skratt. ”Och när jag talar om det offentligt, av goda skäl, jag talar om hur spännande det är, eftersom det är typ av bokstavligen en gång i livet möjlighet att göra något bra i denna byggnad….Men det är inte ett litet projekt och det är otroligt störande för vår personal, och de är heroiska om det.”

”det är definitivt alla händer på däck,” tillade Eze.

i en idealisk värld skulle biblioteket inte behöva stänga alls, men renoveringens omfattning kräver att byggnaden stängs i ett år, med början i September 2019. För Hyry och Solomon, fastän, väntan kommer att vara värt det. Houghton planerar redan för många fler besökare efter renoveringen är klar, och Solomon sade att han fått e-post från alumner som uttrycker entusiasm om projektet och framtiden för biblioteket.

” jag tror att det bara ökar intresset för och undervisning och användning av böcker,” sa Solomon. ”Och det kommer att glädja min fru för nu går min samling någonstans, och hon kan bli av med röran.”

Posted on

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.