la doi ani după comemorarea a șaptezeci și cinci de ani, biblioteca Houghton va avea altceva de sărbătorit înainte de a optzecea: cel mai mare proiect de renovare din istoria sa.

deși un plan de modernizare a bibliotecii—depozitul principal al Harvard pentru cărți și manuscrise rare (a se vedea „An ‘Enchanted Place”, martie-aprilie 2017, Pagina 36, la expoziția aniversară)—a fost mult timp fierbinte, calendarul proiectului a fost stimulat de o donație atât de cărți, cât și de bani de la Peter J. Solomon’ 60, MBA. ’63, președinte și fondator al firmei omonime de investiții bancare. Construcția propusă se concentrează în jurul ideii de accesibilitate, atât la propriu, cât și la figurat. Solomon și Thomas Hyry, bibliotecarul Fearrington al Bibliotecii Houghton, speră că schimbările vor atrage mai mulți oameni într-un spațiu care se simte adesea subutilizat.

Solomon a spus că, în calitate de studenți, el și colegii săi au trecut frecvent pe lângă Houghton pentru a lua masa în fosta Uniune a bobocilor. „Cu toții am folosit Lamont și Widener, dar nimeni nu a mers vreodată la Houghton.”

când a decis unde să—și doneze colecția de literatură pentru copii, manuscrise și ilustrații, a luat în considerare Biblioteca pentru copii Cotsen de la Princeton, Biblioteca Morgan & Muzeul și Muzeul Metropolitan de artă-dar, în calitate de fost supraveghetor de la Harvard, a suspectat întotdeauna că colecția va ajunge la Houghton. În 2017 s-a angajat să o doneze, dar cu un avertisment: că Harvard face unele modificări pentru a deschide Houghton către mai mulți oameni. Solomon a spus Houghton stă pe „imobiliare prim,” dar de multe ori nu pare ca ea.

a fost un mare fan al planurilor pe care biblioteca le-a elaborat ca răspuns, iar când Harvard a cerut ajutor în finalizarea proiectului, el și soția sa au decis să doneze majoritatea fondurilor necesare pentru finalizarea acestuia. „Și motivul pentru care nu le dau doar colecția mea, ci le dau o mulțime de bani este că nu am vrut ca acest lucru să fie postum”, a spus el râzând. „Nu am planuri să părăsesc acest pământ, dar nu fac planificarea. Știi ce se spune, ‘planurile sunt lipsite de valoare; planificarea este esențială.'”

caramida fa Houghton nu se va schimba, dar peisajul direct în față va suferi un facelift. Când cercetează clădirea, Ann Beha Architects a observat că desenele originale ale intrării lui Houghton diferă de ceea ce a fost construit de fapt. Acest lucru, a spus Ann Beha, le-a dat sentimentul că ar putea re-dezvolta zona. Acolo unde există acum o scară mică și un podium—tipic arhitecturii georgiene—firma ei a proiectat o intrare complet accesibilă, cu pasarele simetrice gradate ușor, care se întâlnesc la ușa de intrare. Planurile includ, de asemenea, un mic loc de adunare în fața bibliotecii și o scară centrală.

„pariul meu este că toată lumea va simți că poate folosi pasarele înclinate”, a spus Beha într-un interviu, „pentru că va fi un mod natural de a veni la clădire.”


o vedere aeriană arată pasarele reproiectate și Noua amenajare a teritoriului în fața Bibliotecii, oferindu-i lui Houghton mai multă prezență în curte.
redare prin amabilitatea Ann Beha Architects

astăzi, utilizatorii de scaune cu rotile trebuie să intre în Houghton prin Lamont sau Widener, însoțiți de un membru al personalului Harvard, printr-un tunel subteran și un lift pentru personal. Această problemă a fost un factor cheie al proiectului. „Vrem să respectăm atât componentele etice, cât și cele legale ale accesibilității”, a spus Hyry. „Mai mult decât atât, vrem să fim o bibliotecă deschisă tuturor. Și dacă nu puteți naviga pe un set de scări, este un lucru foarte dificil.”

scara spirală interioară a lui Houghton va rămâne aceeași, dar clădirea câștigă un nou lift, primul său pentru uz non-personal. Anne-Marie Eze, directorul programelor științifice și publice, a declarat că bibliotecarii se așteaptă ca găsirea unui spațiu pentru un nou Lift să fie dificilă. S-a dovedit, din fericire, că un puț de lift făcea parte din designul original dinainte de Al Doilea Război Mondial, făcând instalarea surprinzător de ușoară.

holul bibliotecii, care a rămas aproximativ același de la începuturile sale, va suferi, de asemenea, unele modificări cu scopul de a „însufleți” spațiul. Cele opt biblioteci înconjurătoare vor fi înlocuite de expoziții care prezintă unele dintre exploatațiile lui Houghton, obiectele schimbându-se pe tot parcursul anului. Și eliminarea a două dintre bibliotecile existente, a spus Hyry, va lăsa lumina zilei să strălucească prin cele două ferestre mari ale holului. În prezent, cea mai mare parte a luminii luminează un vestiar pe o parte și un birou pe cealaltă. „Bibliotecile de cercetare au un sentiment de a fi foarte întunecate, iar acest lucru este dramatic, dar uneori, cu vremea noastră din New England, doriți să aduceți puțină lumină”, a spus Beha. „Standardele de conservare ne-au ținut foarte concentrați pe gestionarea luminii, dar cred că vom putea, pe măsură ce studiem opțiunile, să introducem puțin mai multă lumină naturală în spații.”

viitorii vizitatori vor observa, de asemenea, un nou sistem de securitate. Acum, un gardian stă la un birou din hol, responsabil pentru primirea și orientarea oaspeților și asigurarea faptului că colecțiile rămân în siguranță—o combinație de îndatoriri pe care Hyry le recunoaște nu este ideală. În noul plan, vizitatorii vor fi întâmpinați de un membru al personalului desemnat—o nouă poziție—și vor interacționa cu securitatea doar la ieșire, printr-o ușă de ieșire separată.

„vrem să veniți în această bibliotecă și să vă gândiți:” sunt undeva special. Acest loc este frumos, este ornamentat. Ceva cu adevărat important se întâmplă aici”, a spus Hyry. „Nu vrem să vă gândiți:” Oh, aparțin aici? Vrem să transmită un sentiment de apartenență.”

în afara holului, poate cea mai mare schimbare va veni în sala de lectură—singurul loc în care cercetătorii pot petrece timp cu articole din colecție. Personalul stă în fața camerei, monitorizând-o și asistând cercetătorii. Dar, așa cum este, este un pic prea one-size-fits-all.

„un punct foarte specific trebuie făcut”, spune Hyry în timpul unui turneu, șoptind pentru a nu deranja duzina de oameni care fac cercetări. „Această cameră este prea tare….Vrem spații care să permită interacțiunea și vrem ca unele locuri să fie liniștite. Pentru că dacă vii din Franța timp de o săptămână pentru a studia lucruri pe care le poți obține doar aici, atunci vrei un mediu de studiu optim.”

noul plan împarte camera în trei secțiuni, permițând grupurilor să lucreze împreună fără a-i deranja pe cei care ar prefera să-și facă cercetările în tăcere. Personalul va continua să monitorizeze și să lucreze cu oaspeții, dar va exista o intrare izolată fonic și o zonă de asistență.

un etaj mai jos toate acestea, bai Houghton va fi extins și a făcut Cod-conforme. Stivele sale, situate la subsol și subsol, vor trebui reamenajate în timpul construcției (în special cele de sub băi), cu toate cărțile urmărite și mutate cu atenție.

din fericire, aproape toată colecția va fi disponibilă pentru utilizare într-o casă temporară din sala de periodice Widener. Nu este un loc necunoscut pentru aceste exploatații: înainte ca Houghton să fie construit, Harvard le-a depozitat în același loc, numit odată „Camera comorilor.”

„există ceva din care luăm o anumită satisfacție în acest plan”, a spus Hyry. „Este un fel de întoarcere acasă.”

când Keyes Dewitt Metcalf a ajuns ca director al Bibliotecii Universității Harvard și bibliotecar al Bibliotecii Colegiului Harvard în septembrie 1937, a realizat rapid trei lucruri despre colecțiile Universității: erau vaste, variate și nu erau deosebit de bine conservate. Widener (finalizat în 1915) nu avea aer condiționat. Acest lucru a creat o situație lipicioasă – uneori literalmente-pentru cărțile rare adăpostite în interior. Bibliotecarii s-au străduit să-și păstreze colecțiile protejate de căldura uscată a iernii, umiditatea verii și poluarea din ce în ce mai răspândită din oraș.

la câteva luni de la numirea sa, Metcalf a prezentat trei propuneri în fața Corporației Harvard. Prima a fost pentru o bibliotecă separată de cărți rare, conectată la Widener prin tunel. Al doilea a fost pentru o bibliotecă adiacentă pentru studenți. Al treilea a fost ca o unitate de depozitare să fie partajată cu alte biblioteci. Cele trei planuri au fost rapid aprobate și ajutate de o donație de la Arthur A. Houghton Jr. ’29—el însuși colecționar de cărți. Houghton și Lamont au sosit în scurt timp; depozitarul nu a venit până în 1986.

ritmul torid al aprobării și finanțării planului a fost egalat de ritmul proiectării și ingineriei. Houghton l-a ales pe William G. Perry, cel mai faimos pentru restaurarea meticuloasă a colonialului Williamsburg, ca arhitect șef. Construcția a început aproape imediat, ceea ce s-a dovedit o binecuvântare majoră: biblioteca a fost finalizată cu puțin timp înainte de atacul de la Pearl Harbor.

„Biblioteca Houghton a fost construită cam în ultimul moment în care a fost posibil să se facă o astfel de lucrare”, a scris Bainbridge Bunting, Ph.D. ’52, în Harvard: An Architectural History. „Câteva luni mai târziu, lipsa materialelor ocazionate de război ar fi făcut construcția imposibilă; după război, costul materialelor și al forței de muncă ar fi împiedicat o astfel de întreprindere doar din motive financiare.”Biblioteca Lamont, finalizată imediat după război, arată cât de mare ar putea face o diferență arhitecturală de o jumătate de deceniu.

pentru a finaliza primul proiect atât de repede a fost nevoie de un angajament major din partea personalului mic al fostei camere de comori. Într-o cronică a Bibliotecii Houghton: 1942-1992, fost bibliotecar Houghton William H. Bond a numit mișcarea cărților de la Widener la noua lor locație „o operațiune de bricolaj”, în care personalul era adesea însărcinat cu mutarea cărților noaptea și în weekend:

acest aspect al” industriei casnice ” al mutării în noua bibliotecă și pregătirile pentru dedicarea acesteia, impuse de limitările bugetare ale dimensiunii personalului, au pus sarcini considerabile asupra celor implicați. În același timp, a creat un sentiment de implicare și espirit de corps care au pătruns în biblioteca Houghton în cea mai mare parte a istoriei sale.

espirit de corps al lui Houghton rămâne. Când a fost întrebat cum, logistic, cărțile vor fi mutate, Hyry a privit neputincios spre cer. „Zâmbesc pentru că cred că este foarte probabil ca aproape fiecare membru al personalului să fie nevoit să mute ceva la un moment dat”, a spus el râzând. „Și când vorbesc despre asta public, pentru un motiv bun, vorbesc despre cât de interesant este, pentru că este literalmente o oportunitate unică în viață de a face ceva grozav în această clădire….Dar nu este un proiect mic și este incredibil de perturbator pentru personalul nostru, și ei sunt eroici în legătură cu asta.”

„este cu siguranță toate mâinile pe punte”, a adăugat Eze.

într-o lume ideală, biblioteca nu ar trebui să se închidă deloc, dar scopul renovării necesită închiderea clădirii pentru un an, începând cu septembrie 2019. Pentru Hyry și Solomon, totuși, așteptarea va merita. Houghton planifică deja mai mulți vizitatori după finalizarea renovării, iar Solomon a spus că a primit e-mailuri de la absolvenți care își exprimă entuziasmul cu privire la proiect și la viitorul bibliotecii.

„cred că este doar creșterea interesului pentru, predarea și utilizarea cărților”, a spus Solomon. „Și o să-i placă soției mele, pentru că acum colecția mea merge undeva și poate scăpa de dezordine.”

Posted on

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.