dva roky poté, co si připomněla své sedmdesáté páté výročí, bude mít Houghtonova Knihovna ještě něco k oslavě před osmdesátým: největší projekt renovace ve své historii.

ačkoli plán na přestavbu knihovny-Harvardova hlavního úložiště vzácných knih a rukopisů (viz“ Enchanted Place“, březen-duben 2017, strana 36, na výroční výstavě) – již dlouho vřel—načasování projektu bylo urychleno darováním knih a peněz od Peter J. Solomon ‚ 60, m. B. a. ’63, předseda a zakladatel stejnojmenné investiční banky. Navrhovaná stavba se soustředí na myšlenku přístupnosti, a to jak doslovně, tak obrazně. Solomon a Thomas Hyry, knihovník Fearrington z Houghton Library, doufám, že změny přitáhnou více lidí do prostoru, který se často cítí nedostatečně využíván.

Solomon řekl, že jako studenti, on a jeho spolužáci často procházeli kolem Houghtona, aby dostali jídlo v bývalém prváku. „Všichni jsme používali Lamont a Widener, ale nikdo nikdy nešel do Houghtonu.“

při rozhodování o tom, kam darovat svou sbírku dětské literatury, rukopisů a ilustrací, zvažoval Princetonovu dětskou knihovnu Cotsen, Muzeum Morgan Library & a Metropolitní muzeum umění-ale jako bývalý Harvardský dozorce vždy předpokládal, že sbírka skončí v Houghtonu. V roce 2017 se zavázal darovat to, ale s výhradou: že Harvard provede nějaké změny, aby otevřel Houghtona více lidem. Solomon řekl, že Houghton sedí na „prime real estate,“ ale často se to nezdá.

byl velkým fanouškem plánů, které Knihovna vypracovala v reakci, a když Harvard požádal o pomoc při dokončení projektu, on a jeho manželka se rozhodli věnovat většinu finančních prostředků potřebných pro jeho dokončení. „A důvod, proč jim nedávám jen svou sbírku, ale dávám jim hodně peněz, je, že jsem nechtěl, aby to bylo posmrtné,“ řekl se smíchem. „Nemám v plánu opustit tuto zemi, ale nedělám plánování.“ Víte, co se říká, “ plány jsou bezcenné; plánování je zásadní.'“

Houghtonova cihlová fasáda se nezmění, ale krajina přímo vpředu projde faceliftem. Při zkoumání budovy, Ann Beha Architects si všimli, že původní kresby Houghtonova vstupu se lišily od toho, co bylo skutečně postaveno. Tento, řekla Ann Beha, dal jim pocit, že by mohli oblast znovu rozvinout. Tam, kde je nyní malé schodiště a pódium—typické pro gruzínskou architekturu – její firma navrhla plně přístupný vchod s jemně odstupňovanými symetrickými chodníky, které se setkávají u vstupních dveří. V plánech je také malé shromažďovací místo před knihovnou a centrální schodiště.

„moje sázka je, že každý bude mít pocit, že může použít šikmé chodníky,“ řekl Beha v rozhovoru, “ protože to bude přirozený způsob, jak přijít do budovy.“


Letecký pohled ukazuje přepracované chodníky a nové terénní úpravy před knihovnou, dává Houghtonovi větší přítomnost ve dvoře.
Vykreslování s laskavým svolením Ann Beha Architects

dnes musí vozíčkáři vstoupit do Houghtonu přes Lamont nebo Widener, doprovázený zaměstnancem Harvardu, podzemním tunelem a výtahem pro zaměstnance. Tento problém byl klíčovým hnacím motorem projektu. „Chceme dodržovat etické i právní složky přístupnosti,“ řekl Hyry. „Ale víc než to, chceme být knihovna, která je otevřená všem. A pokud nemůžete navigovat po schodech, je to velmi obtížná věc.“

Houghtonovo vnitřní točité schodiště zůstane stejné, ale budova získá nový výtah, první pro použití bez personálu. Anne-Marie Eze, ředitel vědeckých a veřejných programů, řekl knihovníci očekávali, že najít prostor pro nový výtah bude těžké. Naštěstí se ukázalo, že výtahová šachta byla součástí původního návrhu před druhou světovou válkou, což překvapivě usnadnilo instalaci.

lobby knihovny, která zůstala od svého vzniku zhruba stejná, také projde některými změnami s cílem“ oživit “ prostor. Jeho osm obklopujících knihoven bude nahrazeno výstavami zobrazujícími některé z houghtonových hospodářství, s objekty se během roku mění. A odstranění dvou stávajících knihoven, řekl Hyry, nechá Denní světlo prosvítat dvěma velkými okny haly. V současné době většina světla osvětluje šatnu na jedné straně a kancelář na straně druhé. „Máme pocit, že jsme velmi temní, a to je dramatické, ale občas, s naším počasím v Nové Anglii, chcete přinést trochu světla,“ řekl Beha. „Standardy ochrany nás velmi soustředily na řízení světla, ale myslím, že při studiu možností budeme moci do prostor zavést trochu více denního světla.“

budoucí návštěvníci si také všimnou nového bezpečnostního systému. Nyní, stráž sedí u stolu ve vstupní hale, zodpovědný za přivítání a orientaci hostů a zajištění toho, aby sbírky zůstaly v bezpečí—kombinace povinností, které Hyry uznává, není ideální. V novém plánu, návštěvníci budou uvítáni určeným zaměstnancem-nová pozice – a budou komunikovat s bezpečností pouze na cestě ven, samostatnými východními dveřmi.

„chceme, abyste přišli do této knihovny a přemýšleli:“ jsem někde zvláštní. Je to tu krásné, ozdobené. Děje se tu něco opravdu důležitého, “ řekl Hyry. „Nechceme, abyste si mysleli:“ Ach, patřím sem? Chceme, aby to vyjadřovalo pocit sounáležitosti.“

před halou přijde možná největší změna do čítárny-jediné místo, kde mohou vědci trávit čas s předměty ze sbírky. Zaměstnanci sedí směrem k přední části místnosti, sledovat jej a pomáhat výzkumným pracovníkům. Ale jak to stojí, je to trochu příliš univerzální.

„je třeba udělat velmi konkrétní bod,“ říká Hyry během prohlídky a šeptá, aby nerušil tucet lidí, kteří dělají výzkum. „Tento pokoj je příliš hlasitý….Chceme, aby prostory umožňovaly interakci, a chceme, aby některá místa byla tichá. Protože pokud přijedete z Francie na týden studovat věci, které se sem dostanete, pak chcete optimální studijní prostředí.“

nový plán rozděluje místnost na tři části, což umožňuje skupinám spolupracovat, aniž by rušily ty, kteří by raději dělali svůj výzkum v tichu. Personál bude i nadále sledovat a pracovat s hosty, ale tam bude samostatný zvukotěsný vstup a help-desk prostor.

o patro níže budou houghtonovy koupelny rozšířeny a provedeny v souladu s kódem. Jeho stohy, umístěné v suterénu a podsklepení, budou muset být během výstavby znovu uspořádány (zejména pod koupelnami), přičemž všechny knihy budou pečlivě sledovány a přesunuty.

naštěstí bude téměř veškerá sbírka k dispozici pro použití v dočasném domově ve widenerově periodické místnosti. Pro tyto podniky to není neznámé místo: než byl postaven Houghton, Harvard je uložil na stejném místě, jednou volal „Pokladna“.“

„v tomto plánu je něco, z čeho bereme určité uspokojení,“ řekl Hyry. „Je to něco jako návrat domů.“

když Keyes Dewitt Metcalf přijel jako ředitel knihovny Harvardské univerzity a knihovník Harvard College Library v září 1937, rychle si uvědomil tři věci o sbírkách univerzity: byly obrovské, rozmanitý, a nijak zvlášť dobře zachovalé. Widener (dokončen v roce 1915) postrádal klimatizaci. To vytvořilo lepkavou situaci-někdy doslova-pro vzácné knihy umístěné uvnitř. Knihovníci se snažili chránit své sbírky před suchým teplem zimy, vlhkost léta, a stále všudypřítomnější znečištění z města.

během několika měsíců od svého jmenování předložil Metcalf před Harvardskou korporací tři návrhy. První byla pro samostatnou knihovnu vzácných knih, propojenou s Widenerem tunelem. Druhý byl pro sousední knihovnu pro vysokoškoláky. Třetí bylo, aby bylo úložiště sdíleno s dalšími knihovnami. Tyto tři plány byly rychle schváleny a za pomoci daru od Arthura a. Houghtona Jr. ‚ 29-sám sběratel knih. Houghton a Lamont dorazili v krátkém pořadí; depozitář přišel až v roce 1986.

prudké tempo schvalování plánu a financování odpovídalo tempu projektování a inženýringu. Houghton si vybral Williama G. Perryho, nejslavnější pro jeho pečlivou obnovu koloniálního Williamsburgu, jako hlavní architekt. Stavba začala téměř okamžitě, což se ukázalo jako velké požehnání: knihovna byla dokončena krátce před útokem na Pearl Harbor.

„Houghtonova knihovna byla postavena asi v poslední chvíli, kdy bylo možné takovou práci dělat,“ napsal Bainbridge Bunting, Ph.D. ‚ 52, v Harvard: an Architectural History. „O několik měsíců později by nedostatek materiálů způsobený válkou znemožnil výstavbu; po válce by náklady na materiál a pracovní sílu takový závazek znemožnily pouze z finančních důvodů.“Lamontova Knihovna, dokončená těsně po válce, ukazuje, jak velký architektonický rozdíl může půl desetiletí udělat.

dokončení prvního projektu tak rychle vyžadovalo velký závazek malých zaměstnanců bývalé pokladny. V Houghton Library Chronicle: 1942-1992, bývalý houghtonský knihovník William H. Bond nazval pohyb knih z Wideneru do jejich nového umístění „operací do-it-yourself,“ ve kterém byl personál často pověřen přesunem knih v noci a o víkendech:

tento aspekt“ domácího průmyslu “ přesunu do nové knihovny a přípravy na její věnování, vyžadované rozpočtovými omezeními velikosti zaměstnanců, kladly značnou zátěž zúčastněným. Současně To vytvořilo pocit zapojení a espirit de corps, které pronikly Houghtonovou knihovnou po většinu její historie.

Houghtonův espirit de corps zůstává. Na otázku, jak, logisticky, knihy budou přesunuty, Hyry bezmocně hleděl k nebi. „Usmívám se, protože si myslím, že je velmi pravděpodobné, že téměř každý zaměstnanec bude muset v určitém okamžiku něco přesunout,“ řekl se smíchem. „A když o tom mluvím veřejně, z dobrého důvodu mluvím o tom, jak je to vzrušující, protože je to doslova příležitost jednou za život udělat něco skvělého v této budově….Ale není to malý projekt a je to neuvěřitelně rušivé pro naše zaměstnance, a oni jsou v tom hrdinní.“

„je to určitě všechno na palubě,“ dodal Eze.

v ideálním světě by se Knihovna nemusela vůbec zavírat, ale rozsah rekonstrukce vyžaduje uzavření budovy na rok, počínaje zářím 2019. Pro Hyry a Solomona, ačkoli, čekání bude stát za to. Houghton již po dokončení rekonstrukce plánuje mnohem více návštěvníků, a Solomon řekl, že obdržel e-maily od absolventů vyjadřujících nadšení nad projektem a budoucností knihovny.

„myslím, že to jen zvyšuje zájem o výuku a používání knih,“ řekl Solomon. „A potěší to mou ženu, protože teď moje sbírka někam jde a ona se může zbavit nepořádku.“

Posted on

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.