twee jaar na de herdenking van haar vijfenzeventigste verjaardag, zal Houghton Library iets anders te vieren hebben voor haar tachtigste: het grootste renovatieproject in haar geschiedenis.Hoewel een plan om de bibliotheek te vernieuwen—Harvard ’s principal repository for rare books and manuscripts (zie “An’ Enchanted Place, ‘maart-April 2017, Pagina 36, op de jubileumtentoonstelling)—al lang suddert, werd de timing van het project gestimuleerd door een donatie van zowel boeken als geld van Peter J. Solomon’ 60, M. B. A. ’63, voorzitter en oprichter van de gelijknamige beleggingsbank. De voorgestelde constructie draait om het idee van toegankelijkheid, zowel letterlijk als figuurlijk. Solomon en Thomas Hyry, Fearrington bibliothecaris van Houghton Library, hopen dat de veranderingen zullen meer mensen trekken in een ruimte die vaak voelt onderbenut.Solomon zei dat als student, hij en zijn klasgenoten vaak liep langs Houghton om maaltijden te krijgen in de voormalige eerstejaars Unie. “We gebruikten allemaal Lamont en Widener, maar niemand ging ooit naar Houghton.Toen hij besloot om zijn collectie kinderliteratuur, manuscripten en illustraties te doneren, overwoog hij Princetons Cotsen Children ‘ s Library, het Morgan Library & Museum en het Metropolitan Museum of Art—maar als voormalig Harvard-opzichter vermoedde hij altijd dat de collectie in Houghton zou eindigen. In 2017 zette hij zich in om het te doneren, maar met een voorbehoud: dat Harvard enkele wijzigingen aanbrengt om Houghton open te stellen voor meer mensen. Solomon zei Houghton zit op ” prime real estate,” maar vaak lijkt het niet zo.Hij was een groot fan van de plannen die de bibliotheek in reactie daarop had opgesteld, en toen Harvard om hulp vroeg bij de voltooiing van het project, besloten hij en zijn vrouw het grootste deel van de middelen te doneren die nodig waren voor de voltooiing ervan. “En de reden dat ik ben niet alleen het geven van hen mijn collectie, maar het geven van hen een groot deel van het geld is dat ik niet wilde dat dit postuum,” zei hij lachend. “Ik heb geen plannen om deze aarde te verlaten, maar ik doe de planning niet. Je weet wat ze zeggen: ‘plannen zijn waardeloos; planning is essentieel.””

Houghton ‘ s bakstenen gevel zal niet veranderen, maar het landschap direct voor zal een facelift ondergaan. Bij het onderzoek van het gebouw merkte Ann Beha Architecten op dat de originele tekeningen van Houghton ‘ s inzending verschilden van wat er eigenlijk werd gebouwd. Dit, zei Ann Beha, gaf hen het gevoel dat ze het gebied opnieuw konden ontwikkelen. Waar er nu een kleine trap en podium is-typisch voor de Georgische architectuur-heeft haar bedrijf een volledig toegankelijke ingang ontworpen met zacht gesorteerde symmetrische loopbruggen die samenkomen bij de toegangsdeur. De plannen omvatten ook een kleine verzamelplaats voor de bibliotheek en een centrale trap.

“Mijn weddenschap is dat iedereen zal voelen dat ze de hellende loopbruggen kunnen gebruiken,” zei Beha in een interview, “omdat het een natuurlijke manier zal zijn om naar het gebouw te komen.”


een luchtfoto toont de vernieuwde loopbruggen en nieuwe landschapsarchitectuur voor de bibliotheek, waardoor Houghton meer aanwezigheid binnen de werf.Met dank aan Ann Beha Architects

vandaag moeten rolstoelgebruikers Houghton binnenkomen via Lamont of Widener, vergezeld door een medewerker van Harvard, via een ondergrondse tunnel en een personeelslift. Deze kwestie was een belangrijke aanjager van het project. “We willen voldoen aan zowel ethische en juridische componenten van toegankelijkheid,” Hyry zei. “Maar meer dan dat, we willen een bibliotheek die open is voor iedereen. Als je niet door een trap kunt navigeren, is dat heel moeilijk.”

de wenteltrap van Houghton blijft hetzelfde, maar het gebouw krijgt een nieuwe lift, de eerste voor niet-personeel. Anne-Marie Eze, directeur van wetenschappelijke en publieke programma ‘ s, zei dat bibliothecarissen verwachtten dat het vinden van ruimte voor een nieuwe lift moeilijk zou zijn. Gelukkig bleek een liftschacht deel uit te maken van het oorspronkelijke ontwerp van voor de Tweede Wereldoorlog, waardoor de installatie verrassend eenvoudig was.

de lobby van de bibliotheek, die sinds haar oprichting ongeveer gelijk is gebleven, zal ook enkele veranderingen ondergaan met als doel de ruimte “op te vrolijken”. De acht omringende boekenkasten zullen worden vervangen door tentoonstellingen die enkele van Houghton ‘ s holdings tonen, waarbij de objecten het hele jaar door veranderen. En het verwijderen van twee van de bestaande boekenkasten, Hyry zei, zal het daglicht laten schijnen door de twee grote ramen van de lobby. Momenteel, het grootste deel van het licht verlicht een kleedkamer aan de ene kant, en een kantoor aan de andere kant. “Onderzoeksbibliotheken hebben het gevoel erg donker te zijn, en dat is dramatisch, maar soms, met ons weer in New England, wil je een beetje licht brengen,” zei Beha. “De conserveringsnormen hebben ons erg gefocust gehouden op het beheer van licht, maar ik denk dat we in staat zullen zijn, terwijl we de opties bestuderen, om iets meer daglicht in de ruimtes te introduceren.”

toekomstige bezoekers zullen ook een nieuw beveiligingssysteem opmerken. Nu, een bewaker zit aan een bureau in de lobby, verantwoordelijk voor het verwelkomen en oriënteren van de gasten en ervoor te zorgen dat de collecties veilig blijven—een combinatie van taken Hyry erkent is niet ideaal. In het nieuwe plan worden bezoekers begroet door een aangewezen medewerker—een nieuwe functie—en zullen ze alleen op hun weg naar buiten communiceren met de beveiliging, via een aparte uitgang.

” we willen dat je in deze bibliotheek komt en denkt: ‘Ik ben ergens speciaal. Deze plek is prachtig, het is sierlijk. Er gebeurt hier iets heel belangrijks”, zei Hyry. “We willen niet dat je denkt, ‘Oh, hoor ik hier thuis?’We willen dat het een gevoel van verbondenheid overbrengt.”

buiten de lobby zal misschien de grootste verandering komen in de leeszaal—de enige plek waar onderzoekers tijd kunnen doorbrengen met items uit de collectie. Het personeel zit naar de voorkant van de kamer, houdt het in de gaten en helpt onderzoekers. Maar zoals het nu is, is het een beetje te one-size-fits-all.

” er moet een heel specifiek punt worden gemaakt”, zegt Hyry tijdens een tour, fluisterend om de tientallen mensen die onderzoek doen niet te storen. “Deze kamer is te luid….We willen dat ruimtes interactie mogelijk maken, en we willen dat sommige plaatsen stil zijn. Want als je een week uit Frankrijk komt om dingen te bestuderen die je hier alleen maar kunt krijgen, dan wil je een optimale studieomgeving.”

het nieuwe plan verdeelt de ruimte in drie secties, waardoor groepen kunnen samenwerken zonder degenen te storen die liever hun onderzoek in stilte doen. Het personeel zal de gasten blijven monitoren en met hen samenwerken, maar er zal een aparte geluidsdichte ingang en helpdesk zijn.

een verdieping onder dit alles, Houghton ‘ s badkamers zullen worden uitgebreid en gemaakt code-compliant. De stapels, gelegen in de kelder en sub-kelder, moet opnieuw worden geregeld tijdens de bouw (die onder de badkamers in het bijzonder), met alle boeken zorgvuldig bijgehouden en verplaatst.

gelukkig zal bijna de gehele collectie beschikbaar zijn voor gebruik in een tijdelijke woning in Widener ‘ s tijdschriftenzaal. Het is geen onbekende plek voor deze holdings: voordat Houghton werd gebouwd, bewaarde Harvard ze in dezelfde locatie, ooit de “schatkamer” genoemd.”

” er is iets dat we enige tevredenheid van in dit plan, ” Hyry zei. “Het is een soort thuiskomst.Toen Keyes Dewitt Metcalf in september 1937 aankwam als directeur van de Harvard University Library en bibliothecaris van de Harvard College Library, realiseerde hij zich al snel drie dingen over de collecties van de Universiteit: ze waren enorm, gevarieerd en niet bijzonder goed bewaard gebleven. Widener (voltooid in 1915) ontbrak airconditioning. Dit creëerde een plakkerige situatie – soms letterlijk-voor de zeldzame boeken die erin gehuisvest zijn. Bibliothecarissen worstelden om hun collecties beschermd te houden tegen de droge hitte van de winter, de vochtigheid van de zomer en de toenemende vervuiling vanuit de stad.Binnen enkele maanden na zijn benoeming legde Metcalf drie voorstellen voor aan de Harvard Corporation. De eerste was voor een aparte zeldzame boeken bibliotheek, verbonden met Widener door tunnel. De tweede was voor een aangrenzende bibliotheek voor studenten. De derde was dat een opslagfaciliteit gedeeld zou worden met andere bibliotheken. De drie plannen werden snel goedgekeurd, en geholpen door een donatie van Arthur A. Houghton Jr. ’29—zelf een boekverzamelaar. Houghton en Lamont arriveerden in korte tijd; het depot kwam pas in 1986.

het hoge tempo van de goedkeuring en financiering van de plannen werd geëvenaard door het tempo van het ontwerpen en ontwerpen. Houghton koos William G. Perry, bekend om zijn zorgvuldige restauratie van het koloniale Williamsburg, als hoofdarchitect. De bouw begon vrijwel onmiddellijk, wat een grote zegen bleek: de bibliotheek werd kort voor de aanval op Pearl Harbor voltooid.”Houghton Library was built at about the last moment in which it was possible to do such work,” schreef Bainbridge Bunting, Ph. D. ‘ 52, in Harvard: An Architectural History. “Een paar maanden later zouden tekorten aan materialen veroorzaakt door de oorlog de bouw onmogelijk hebben gemaakt; na de oorlog zouden de kosten van materialen en arbeid een dergelijke onderneming alleen al om financiële redenen hebben uitgesloten.”Lamont Library, voltooid net na de oorlog, laat zien hoe groot een architectonisch verschil een half decennium zou kunnen maken.

om het eerste project zo snel af te ronden, was een grote inzet van het kleine personeel van de Voormalige schatkamer vereist. In A Houghton Library Chronicle: 1942-1992, voormalig Houghton bibliothecaris William H. Bond riep de beweging van de boeken van Widener naar hun nieuwe locatie “een doe-het-zelf-operatie’, waarbij personeel was vaak belast met het verplaatsen van de boeken, ‘ s nachts en in het weekend:

Deze “home industrie” aspect van de verhuizing naar de nieuwe bibliotheek en de voorbereidingen voor de inzet, op grond van de budgettaire beperkingen aan de omvang van het personeel, geplaatst aanzienlijke lasten voor de betrokkenen. Tegelijkertijd creëerde het een gevoel van betrokkenheid en het espirit de corps dat de Houghton Library gedurende het grootste deel van zijn geschiedenis heeft doordrongen.Houghton ‘ s espirit de corps remains. Op de vraag hoe, logistiek gezien, de boeken zullen worden verplaatst, Hyry keek hulpeloos naar de hemel. “Ik lach omdat ik denk dat het zeer waarschijnlijk is dat bijna elk lid van het personeel gaat om iets te verplaatsen op een bepaald punt,” zei hij met een lach. “En als ik er publiekelijk over spreek, om een goede reden, praat ik over hoe spannend het is, omdat het letterlijk een eenmalige kans is om iets geweldigs te doen in dit gebouw….Maar het is geen klein project en het is ongelooflijk storend voor onze medewerkers, en ze doen er heldhaftig over.”

” It ’s definitely all hens on deck,” voegde Eze toe.

in een ideale wereld zou de bibliotheek helemaal niet hoeven te sluiten, maar de omvang van de renovatie vereist het sluiten van het gebouw voor een jaar, te beginnen in September 2019. Voor Hyry en Solomon is het wachten het waard. Houghton is al van plan voor veel meer bezoekers na de renovatie is voltooid, en Solomon zei dat hij e-mails ontvangen van alumni uiten enthousiasme over het project en de toekomst van de bibliotheek.”I think it’s just highening the interest in and teaching and use of books,” zei Solomon. “En het zal mijn vrouw behagen, want nu gaat mijn collectie ergens heen, en ze kan zich ontdoen van de rommel.”

Posted on

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.